четверг, 19 мая 2011 г.

Піщанський районний музей

Піщанський районний краєзнавчий музей створе­ний у 1987 році відділом культури за сприяння і при активній участі сільських та селищних рад району. Пер­шим директором музею був ветеран війни, педагог і працелюб Володимир Віталійович Бершадський. Саме завдяки його активності та наполегливості були зібрані колекції пам'яток історії й культури Поділля і, зокре­ма, Піщанського району. Оскільки наш район розта­шований на кордоні з Молдовою, культура та побут українців тісно переплелися з традиціями молдаван. Нинішній директор музею – Григорій Горділа.
Найчисленнішою є колекція музею, де представлені предмети побуту і знаряддя праці. Особливою горді­стю є українські сорочки XVIII-XIX століть, де зустрі­чаються вишивки з елементами як українських так і мол­давських традицій.
Експозиції музею розповідають про видатних зем­ляків. Зокрема диригента, Героя України, Павла Му-равського, олімпійську чемпіонку, веслувальницю Юлію Рябчинську, композитора Климентія Домінчена, пись­менницю Марію Вакалюк-Дорошенко, поета Анатолія Колісника.
У музеї зберігаються документи очевидців голодомору 1932-1933 років. Щороку у березні (визволення ра­йону і Вінниччини від фашистських загарбників) про­ходять виставки про події Другої світової та Великої Вітчизняної воєн.
Основні напрями діяльності музею - вивчення історії рідного краю, збереження і пропаганда традицій свого народу, залучення до збору експонатів жителів райо­ну, записи спогадів старожилів, активна робота з мо­лоддю. Найбільш масовими та популярними є відкриті уроки і тематичні екскурсії «Традиції мого народу», «Трагічні сторінки історії України», «Гордість нашого роду», «Війна у біографії району», «Чорнобиль - наш одвічний біль», «Терновий вересень Анатолія Колісни­ка» ( про трагічну долю поета-земляка) та багато інших. При музеї працює любительське об'єднання «По­шук». Його учасники проводять зустрічі з цікавими людьми. Традицією стало до Міжнародного дня музею проводити день відкритих дверей «Музей про вас і для вас, шановні земляки».
У виставковій залі музею відкрито виставку картин нашого талановитого земляка, художника Степана Трохимовича Трубалєвича.











Піщанський краєзнавчий музей продовжує дослідження маловідомих сторінок історії району.

Комментариев нет:

Отправить комментарий